poniedziałek, 4 lipca 2011

Strawberry curd



Jako fanka Lemon curd zawsze chciałam zrobić podobny krem z innych owoców. Nadszedł truskawkowy sezon (jaka szkoda, że tak szybko się kończy...) więc nie mogłam się powstrzymać i wyczarowałam strawberry curd. 2 słoiczki zniknęły sama nie wiem kiedy - trochę wyjadłam łyżeczką, część wylądowała na bułeczkach, a reszta na naleśnikach - za każdym razem krem smakował tak samo dobrze. Lekko słodki, lekko kwaśny, bardzo aksamitny.


Strawberry curd:

Składniki:
na 2 słoiczki
  • 300-400 g truskawek bez szypułek
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 200g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g jogurtu naturalnego
Truskawki umieścić w garnuszku i gotować, mieszając (można na początku podlać odrobiną wody, by się nie przypaliło). Dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać do truskawek. Gotować, mieszając, przez 2 minuty. Masę przetrzeć blenderem. Umieścić w słoiczkach, wystudzić, przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Strawberry curd? Brzmi bosko! Właśnie mam za sobą lemon curd, więc może pora na kolejny owocowy krem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę kreatywnie :) To musi być przesmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jaka szkoda, że dopiero teraz się natkęłam na ten przepis...truskawek już u nas nie ma...a szkoda, bo bym zrobiła ten kremik. Na słodkiej bułeczce musiałby być rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)