Zatem z lekkim opóźnieniem dodaję jeżynowy - owocowy przepis. W sam raz do mojej akcji - "Sezonowo Jeżynowo"! Deser lekki, słodziutki i wyśmienity na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Cobbler brzoskwiniowo-jeżynowy
ilość na 4 porcje
przepis pochodzi z Blackberry Farm
Składniki:
na nadzienie:
Obierz brzoskwinie i pokrój na małe kawałki. Delikatnie i wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Odstaw je na 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz brzoskwinie, sok przelewając do dużej miski. Wymieszaj sok z brzoskwiń, mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy, skórkę z cytryny i sól. Dodaj jeżyny do brzoskwiń i wymieszaj z przygotowanym sosem brzoskwiniowym. Umieść owoce w wysmarowanych masłem foremkach. Piecz owoce przez około 10 minut.
Kiedy owoce będą się piec, wymieszaj ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masło do suchych składników i wymieszaj szybko ciasto, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jogurt i wymieszaj szpatułką, aż przybierze postać spójnego ciasta. Staraj się nie wymieszać za bardzo.
Jak owoce się upieką, wyjmij je z piekarnika i umieść na nich ciasto. Posyp pozostałym cukrem wierzch każdego deseru. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 15-17 minut - aż ciasto na wierzchu będzie złoto-brązowe. Wyjmij z piekarnika i chwilę ostudź. Podawaj ciepłe samo lub z lodami.
Smacznego!
J.
na nadzienie:
- 4-5 dużych brzoskwiń
- 1 szklanka jeżyn
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3 + 1 łyżki brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczeina
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek masła
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
Obierz brzoskwinie i pokrój na małe kawałki. Delikatnie i wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Odstaw je na 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz brzoskwinie, sok przelewając do dużej miski. Wymieszaj sok z brzoskwiń, mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy, skórkę z cytryny i sól. Dodaj jeżyny do brzoskwiń i wymieszaj z przygotowanym sosem brzoskwiniowym. Umieść owoce w wysmarowanych masłem foremkach. Piecz owoce przez około 10 minut.
Kiedy owoce będą się piec, wymieszaj ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masło do suchych składników i wymieszaj szybko ciasto, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jogurt i wymieszaj szpatułką, aż przybierze postać spójnego ciasta. Staraj się nie wymieszać za bardzo.
Jak owoce się upieką, wyjmij je z piekarnika i umieść na nich ciasto. Posyp pozostałym cukrem wierzch każdego deseru. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 15-17 minut - aż ciasto na wierzchu będzie złoto-brązowe. Wyjmij z piekarnika i chwilę ostudź. Podawaj ciepłe samo lub z lodami.
Smacznego!
J.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser lub nawet śniadanie. Wygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńpo prostu pycha:)
OdpowiedzUsuńwow, wyglada pysznie! Jezyny u nas niestety sa troche bez smakowe... ale Twoj cobbler kusi...
OdpowiedzUsuń