piątek, 19 sierpnia 2011

Cobbler brzoskwiniowo-jeżynowy


Ten przepis miałam dodać wczoraj, ale mój kochany blogspot się zbuntował i nie chciał ze mną współpracować.
Zatem z lekkim opóźnieniem dodaję jeżynowy - owocowy przepis. W sam raz do mojej akcji - "Sezonowo Jeżynowo"! Deser lekki, słodziutki i wyśmienity na drugie śniadanie lub podwieczorek.


Cobbler brzoskwiniowo-jeżynowy
ilość na 4 porcje
przepis pochodzi z Blackberry Farm


Składniki:
na nadzienie:

  • 4-5 dużych brzoskwiń

  • 1 szklanka jeżyn

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej

  • szczypta soli

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej


  • 3 + 1 łyżki brązowego cukru

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczeina

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 5 łyżek masła

  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Półkę umieść na środkowej wysokości.
Obierz brzoskwinie i pokrój na małe kawałki. Delikatnie i wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Odstaw je na 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz brzoskwinie, sok przelewając do dużej miski. Wymieszaj sok z brzoskwiń, mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy, skórkę z cytryny i sól. Dodaj jeżyny do brzoskwiń i wymieszaj z przygotowanym sosem brzoskwiniowym. Umieść owoce w wysmarowanych masłem foremkach. Piecz owoce przez około 10 minut.
Kiedy owoce będą się piec, wymieszaj ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masło do suchych składników i wymieszaj szybko ciasto, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jogurt i wymieszaj szpatułką, aż przybierze postać spójnego ciasta. Staraj się nie wymieszać za bardzo.
Jak owoce się upieką, wyjmij je z piekarnika i umieść na nich ciasto. Posyp pozostałym cukrem wierzch każdego deseru. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 15-17 minut - aż ciasto na wierzchu będzie złoto-brązowe. Wyjmij z piekarnika i chwilę ostudź. Podawaj ciepłe samo lub z lodami.

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Świetny deser lub nawet śniadanie. Wygląda doskonale :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wyglada pysznie! Jezyny u nas niestety sa troche bez smakowe... ale Twoj cobbler kusi...

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)