piątek, 19 sierpnia 2011

Tarta cukiniowo - pomidorowa z ricottą


W wakacje uwielbiam lekkie, najlepiej zapiekane obiadki. Na nic ciężkiego nigdy nie mam ochoty. Wspaniale sprawdzają się więc różnorodne tarty. Ta jest mocno warzywna, na pysznym kruchym spodzie, który pozostaje suchy nawet po upieczeniu z nadzieniem. Taki mocno warzywny obiad można by jeść codziennie.

Tarta cukiniowo - pomidorowa z ricottą
 
porcja na formę o średnicy 18cm
przepis pochodzi z Tracey's Culinary Adventures
Składniki:
na ciasto:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnego, niesolonego masła, drobno pokrojonego
  • 1-2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
  • 3 pomidory
  • pół małej cukinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 70g ricotty
  • 2 łyżki startej fety
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie - do przyprawienia
  • kilka listków świeżej bazylii
W robocie kuchennym wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj kawałki, drobno pokrojonego masła i miksuj, aż ciasto będzie przypominać mokry piasek. Dodaj jedną łyżkę zimnej wody i miksuj, aż ciasto będzie stawać się spójne. Jeżeli się nie klei, dodaj drugą łyżkę wody.
Formę do tarty wysmaruj masłem lub oliwą. Rozwałkuj ciasto, podsypując lekko mąką, po czym wyłóż nim spód i ścianki formy. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij formę z lodówki, przykryj spód folią aluminiową i wysyp na nią fasolę lub groch. Piecz przez 35-45 minut lub do momentu, aż ciasto zacznie się brązowieć. Wyjmij, odkryj ciasto i piecz jeszcze przez 5-10 minut. Odstaw ciasto, aż całkiem ostygnie.
Aby przygotować nadzienie, pokrój 2 pomidory na 3mm plasterki. Trzeciego pomidora pokrój na ósemki. Cukinię również pokrój na 3mm plasterki. Ułóż plasterki na ręczniczkach papierowych, posyp solą i pozostaw, aby puściły sok - na około 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy i posiekany czosnek. W drugiej misce, wymieszaj pozostałą łyżkę oliwy, ricottę, fetę i taką ilość przypraw, jaką lubisz (u mnie po łyżeczce).
Wyłóż mieszaninę serową na spodzie tarty. Wyłóż na nim odsączone warzywa. Na środku ułóż ósemki pomidora. Posmaruj wierzch "sosem" czosnkowym.
Piecz tartę (najlepiej postaw blaszkę na papierze do pieczenia) przez 20-25 minut lub do momentu, aż warzywa będą podpieczone. Wyjmij tartę i udekoruj świeżą bazylią. Podawaj ciepłą.

Smacznego!
J.



5 komentarzy:

  1. Prawdziwa kwintesencja lata :) Zapowiada się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się doskonale. Kocham cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie wygląda, tak inaczej niz wszystkie tarty. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna musi być ;) cukinię uwielbiam, często grilluję
    http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna musi być ;) cukinię uwielbiam, często grilluję
    http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/
    :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)