niedziela, 7 sierpnia 2011

Francuskie crepes - naleśniki


Asia zapowiadała dłuższą przerwę, a tu niespodzianka - pozdrawiam serdecznie z prawdziwego raju na ziemi - przepięknej Korsyki! Opiekuję się dwiema małymi dziewczynkami, a przy okazji poznaję uroki życia (i kuchni!) Francuzów. Miałam nadzieję nieco schudnąć przy pracy, ale jako że kuchnią tu rządzi bardzo wiekowa i bardzo miła babcia, to nie ma innej opcji niż tycie! A przy okazji mogę podpatrywać i pomagać. Dziś prezentuję tradycyjne francuskie naleśniczki - crepes. Ciasto jest bardzo płynne, a placuszki wychodzą cieniutkie. Często robię takie w Polsce (zresztą według przepisu z mojego pierwszego podręcznika języka francuskiego...), ale dopiero tu odkryłam, że im prostsze dodatki, tym lepiej - najlepsze okazały się bowiem z cytryną i cukrem pudrem. Palce lizać!


Crepes


Składniki:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Wszystkie składniki dobrze wymieszać (można mikserem), odstawić na około pół godziny, przykrywając miskę ściereczką.Smażyć naleśniki z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu). Podawać natychmiast, na ciepło.
Smakują idealnie pokropione sokiem z cytryny i posypane cukrem pudrem. Można także posmarować placuszki konfiturami (świetne zwłaszcza z konfiturą pomarańczową) lub kremem czekoladowym.

Bon Appetit!

P.

5 komentarzy:

  1. Francuskie śniadanlko;) kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam francuskie nalesniki :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Śniadanko po francusku, uwielbiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie, chętnie sięgnęłabym teraz po takiego naleśniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za naleśnikami, ale te bym bardzo chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)