Pozdrowień z francuskiej wyspy ciąg dalszy. Tym razem malutkie muffinki, które stworzyłam razem z moją małą podopieczną, która usłyszawszy, że lubię piec od razu zapragnęła coś ze mną przygotować. Jako że ostatnio zakupiono tu silikonową foremkę na małe babeczki nie musiałam się długo zastanawiać, co upiec. Muffiny jogurtowe z dodatkiem moreli okazały się strzałem w dziesiątkę na podwieczorek. Bardzo delikatne, nie za słodkie, w sam raz na jeden kęs.
Jogurtowe muffinki z morelami
porcja na 18 mini muffinów (7-9 standardowych)
Jogurtowe muffinki z morelami
Składniki:
- 3-4 morele (obrane i pokrojone w małą kostkę)
- 150 g jogurtu morelowego (ewentualnie brzoskwiniowego lub po prostu naturalnego)
- 200 g mąki pszennej
- pół szklanki oliwy
- pół szklanki cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią)
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nakładać do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika. Po 5 minutach wyjąć z blaszki i studzić na kratce.
P.
Jogurtowe muffinki to jedne z moich ulubionych :) W wersji morelowej muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńz morelami jeszcze nie próbowałam, ale to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jogurtowe ale nie jadłam z morelami ,a wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńAle pychotki:-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię morele, więc takie muffinki zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńurocze!
OdpowiedzUsuńależ wyglądają ślicznie, takie blondyneczki.
i morele, pysznie!
Bardzo lubię jogurtowe, są takie wilgotne i pachnące, a z morelami to już całkiem wypas musi być:)
OdpowiedzUsuńAle piękne! Jeszcze nie próbowałam robić muffinek na jogurcie, pyszne muszą być
OdpowiedzUsuńJak w końcu nabędę foremkę do muffinek, to to będą pierwsze jakie zrobię!
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam bardzo za taki entuzjazm wobec jogurtu i owoców. Choć przyznam że ja sama wolę muffinki na maślance i z innymi dodatkami niż owoce :>
OdpowiedzUsuń