Najlepsze muffiny są takie, które mają choć trochę wyjątkowy smak. Te dzięki połączeniu dużej ilości imbiru i gruszek smakują korzennie, a zarazem letnio. Choć może raczej jesiennie, w każdym razie wspaniale. Tak jak wszystkie inne moje ulubione, nie są suche, zapychające i bardzo słodkie, tylko takie, że można je jeść bez końca.
Muffiny gruszkowe z imbirową kruszonką
porcja na 12 muffinów
przepis pochodzi z Not the Kitchen Sink
Składniki:
W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, imbir, gałkę, sól, cynamon i cukier.
W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt, olej i miód. Dodaj do suchych składników i wymieszaj aż suche składniki będą pomoczone. Mogą zostać grudki. Dodaj kawałki gruszki i lekko wymieszaj. Ponakładaj ciasto do formy na muffiny.
Pozostałe masło, cukier, mąkę i imbir wymieszaj ze sobą. Porozrzucaj tą kruszonkę na wierzch.
Piecz muffiny przez 25 minut, aż wierzchy będą brązowe. Przenieś muffiny na kratkę, aby ostygły. Odczekaj około 10 minut, po czym możesz podawać.
Smacznego!
J.
porcja na 12 muffinów
przepis pochodzi z Not the Kitchen Sink
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1,5 łyżki miodu
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka pokrojonych kawałków gruszek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mąki
- pół łyżeczki mielonego imbiru
W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, imbir, gałkę, sól, cynamon i cukier.
W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt, olej i miód. Dodaj do suchych składników i wymieszaj aż suche składniki będą pomoczone. Mogą zostać grudki. Dodaj kawałki gruszki i lekko wymieszaj. Ponakładaj ciasto do formy na muffiny.
Pozostałe masło, cukier, mąkę i imbir wymieszaj ze sobą. Porozrzucaj tą kruszonkę na wierzch.
Piecz muffiny przez 25 minut, aż wierzchy będą brązowe. Przenieś muffiny na kratkę, aby ostygły. Odczekaj około 10 minut, po czym możesz podawać.
Smacznego!
J.
Gruszka i imbir to połączenie doskonałe. Pyszne muszą być takie muffiny :D
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, z gruszeczką są pyszne :)
OdpowiedzUsuń