Po długich poszukiwaniach mąki orkiszowej i spotkaniu się z kosmicznymi cenami za nią spotkałam ją w efekcie prawie w cenie zwykłej mąki pszennej. Po czymś takim nie mogłam się powstrzymać od upieczenia, mojego pierwszego, ciasta orkiszowego. Zdecydowałam się na zwyczajne ciasto z owocami. W moim wykonaniu z brzoskwiniami, mogą to jednak być też inne owoce. Jest lekkie, aromatyczne i po prostu pyszne. I stanowczo radzę nie zamieniać ani mąki na inną, ani cukru na inny. :)
Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami
porcja na blaszkę 20 x 25 cm
Składniki:
- 120 g masła, o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 90 g ciemnego brązowego cukru (dark muscovado)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka (45 ml)
- 190 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dojrzałe brzoskwinie (mogą to być też inne owoce - nektarynki, wiśnie, gruszki itd.)
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać. Piekarnik nagrzać do 175ºC.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (zajmuje to 2-3 minuty). Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, ciągle miksując.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na spód, wygładzić. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
Piec przez około 40 - 45 minut, do "suchego patyczka". Przestudzić i pokroić. Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (zajmuje to 2-3 minuty). Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, ciągle miksując.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na spód, wygładzić. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
Piec przez około 40 - 45 minut, do "suchego patyczka". Przestudzić i pokroić. Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
zdrowe i z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńja bez mąki orkiszowej nie potrafię się już obejść.
Od kilku tygodni myślę o zrobieniu ciasta z mąki orkiszowej lub razowej.... tylko nie wiem czy moja rodzinka zje takie ciasto :):) Ale widząc takie smakowite zdjęcie myślę że się skuszą :)
OdpowiedzUsuńRodzinka na pewno się skusi, u mnie zjadają takie ze smakiem. Z brzoskwiniami jeszcze nie robiłam, ale musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku takich ciast z mąki orkiszowej,z brzoskwiniami na pewno pyszne;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. :)
OdpowiedzUsuń