Kolejna obiadowa odsłona. Wspaniały cukiniowo-pomidorowo-bakłażanowy tort naleśnikowy! Wszyscy go jedzący byli zachwyceni, a cały zniknął błyskawicznie, zdecydowanie szybciej niż się spodziewałam. Jest lekki, warzywny i sycący! :)
Tort naleśnikowy
porcja na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- sól
na farsz:
- 2 cukinie
- bakłażan
- 3 pomidory
- 30 dag żółtego sera
- szczypiorek
- sól i pieprz
Cukinie i bakłażan dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorący tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły Pomidory pokroić w plastry. Ser utrzeć na tarce. W tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, ser, placek, pomidory, ser itd. Ostatni naleśnik stanowiący wierzch tortu posypać grubo serem. Doprawić dolą i pieprzem. Zapiekać 20 min w temperaturze 180 stopni. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
J.
Świetny pomysł! Trochę wygląda jak lazania. Pewnie smakuje świetnie. :)
OdpowiedzUsuńAle super! Nigdy takiego nie robiłam, jeśc tez nie jadłam, a uwielbiam anleśniki. Jako naleśnikoholiczka (jest ktos taki? ;) ) musze spróbować! :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Zawsze widywałam tylko torty naleśnikowe na słodko, jako deser, a tutaj widzę takie warzywne, obiadowe cudo!
OdpowiedzUsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńPycha pomysł na naleśniki!
OdpowiedzUsuń