sobota, 27 sierpnia 2011

Tort naleśnikowy



Kolejna obiadowa odsłona. Wspaniały cukiniowo-pomidorowo-bakłażanowy tort naleśnikowy! Wszyscy go jedzący byli zachwyceni, a cały zniknął błyskawicznie, zdecydowanie szybciej niż się spodziewałam. Jest lekki, warzywny i sycący! :)




Tort naleśnikowy
porcja na tortownicę o średnicy 24 cm

Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • sól
na farsz:
  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • 3 pomidory
  • 30 dag żółtego sera
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
Mąkę wsypać do miski, wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli, zmiksować. Odstawić. Na gorącym tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki.
Cukinie i bakłażan dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorący tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły Pomidory pokroić w plastry. Ser utrzeć na tarce. W tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, ser, placek, pomidory, ser itd. Ostatni naleśnik stanowiący wierzch tortu posypać grubo serem. Doprawić dolą i pieprzem. Zapiekać 20 min w temperaturze 180 stopni. Posypać posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Trochę wygląda jak lazania. Pewnie smakuje świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! Nigdy takiego nie robiłam, jeśc tez nie jadłam, a uwielbiam anleśniki. Jako naleśnikoholiczka (jest ktos taki? ;) ) musze spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Zawsze widywałam tylko torty naleśnikowe na słodko, jako deser, a tutaj widzę takie warzywne, obiadowe cudo!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)