Kontynuuję próby z włoskim pieczywem... Ciabatta czyli płaski, prostokątny chlebek pszenny o chrupiącej skórce i porowatym, podziurawionym miąższu. Mąka pszenna, drożdże, oliwa i koniec zabawy, ale... muszę przyznać, że chyba coś nie do końca mi wyszło, bo wypiek był bardzo płaski, za bardzo... Może to kwestia ręcznego wyrabiania ciasta, a nie specjalnym hakiem, jak zalecano w przepisie. Ale i tak polecam, zwłaszcza właśnie taką z dodatkiem oliwek i ziół - świetna opcja na śniadanie.
Składniki:
- 180 g ciepłej wody
- 8 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 3/4 łyżeczki cukru
- 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 100 g zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
- łyżka ziół prowansalskich
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Wsypać przesianą mąkę, sól i wlać oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką łącząc wszystkie składniki.
Wyrabiać ręcznie przez około 20 minut aż ciasto nie będzie już kleiło się do boków miski, będzie za to gładkie i elastyczne. Można także za pomocą haka miksera miksować ciasto na małej prędkości (program 2) przez 3 minuty, następnie zwiększyć obroty miksera do średnio dużych (program 8) i miksować przez około 8 minut.
Sporą blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć całe ciasto. Odczekać 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Ostrym nożem pokroić ciasto na 6 części, odsuwając od siebie na odległość kilku centymetrów. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Piec ciabatty na złoty kolor przez około 20 minut. Gorące bułeczki można posmarować oliwą. Ostudzić.
Wsypać przesianą mąkę, sól i wlać oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką łącząc wszystkie składniki.
Wyrabiać ręcznie przez około 20 minut aż ciasto nie będzie już kleiło się do boków miski, będzie za to gładkie i elastyczne. Można także za pomocą haka miksera miksować ciasto na małej prędkości (program 2) przez 3 minuty, następnie zwiększyć obroty miksera do średnio dużych (program 8) i miksować przez około 8 minut.
Sporą blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć całe ciasto. Odczekać 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Ostrym nożem pokroić ciasto na 6 części, odsuwając od siebie na odległość kilku centymetrów. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Piec ciabatty na złoty kolor przez około 20 minut. Gorące bułeczki można posmarować oliwą. Ostudzić.
Smacznego!
Zapraszam do podsumowania akcji oliwka 2011 w której ten przepis bierze udział: http://nastole.pl/2011/10/oliwka-2011-podsumowanie.html
OdpowiedzUsuń