niedziela, 11 września 2011

Muffiny cytrynowe z malinami


Paulina zaczęła serię muffinek, ja ją będę kontynuować. Są one bowiem wspaniałe na spotkania na dworze (na przykład pikniki), więc ostatnio ich sporo piekłam. Jako pierwsze prezentuję jedne z najlepszych muffinów, jakie jadłam. Są mocno aromatyczne, wspaniale kwaskowe i słodko malinowe. Do tego lekkie i puszyste!

Muffiny cytrynowe z malinami
przepis Nigelli z How to be a domestic goddess
porcja na 12 sporych muffinek

Składniki:
  • 60 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru (dałam około 120 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 120 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 150 g malin (świeże lub mrożone)
Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia. Wyjąć pozostałe składniki, by miały temperaturę pokojową.
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.Do drugiej miski wlać sok z cytryny, następnie dopełnić mlekiem. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Przesypać składniki suche do mokrych, wymieszać tylko do połączenia się składników, na końcu wmieszać maliny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem (ja dopełniałam do końca).
Piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie na około 5 - 10 minut. Następnie wyjąć i studzić do końca na kratce.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Czy maliny najpierw należy rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, można dodać mrożone do ciasta.

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)