Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- pół szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżki rozmarynu
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto posypać solą morską i rozmarynem. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
Smacznego!
P.
Uwielbiam focaccię z oliwkami - pyszna jest! Piekę od czasu do czasu, zawsze znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńfoccacia z oliwkami to jedna z moich ulubionych. Mój brat mówi, że to taka "niedorobiona pizza" ;]
OdpowiedzUsuń