poniedziałek, 26 września 2011

Ciasto z malinami, jabłkami i kruszonką



Wspaniałe i lekkie ciasto z owocami. Okazało sie, że połączenie jabłek i malin jest wyśmienite. A ciasto również zaskakuje smakiem - lekkie, puszyste, z dużą ilością smakowitej kruszonki! Zdecydowanie polecam. :)


Ciasto z malinami, jabłkami i kruszonką
przepis z Good Food
porcja na blaszkę 20 x 30 cm

Składniki:
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę (około 300 g)
  • 100 g miękkiego masła
  • 175 g cukru demerara
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 200 g malin
na kruszonkę:
  • 50 g masła, pokrojonego
  • 85 g mąki pszennej
  • 100 g cukru demerara
  • skórka z 1 cytryny
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki jabłka przełożyć do rondelka, dodać dwie łyżki wody. Gotować przez kilka minut, aż jabłka zaczną robić się miękkie.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wyrobić palcami mąkę, cukier, masło i skórkę, aż będą tworzyć okruszki. Odstawić.
W dużej misce utrzeć mikserem masło z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Ciągle ubijając dodać jajko. Wsypać mąkę i wlać mleko, a następnie kontynuować miksowanie, aż wszystkie składniki się połączą. Dosypać jabłka, wymieszać z ciastem łyżką. Przelać mieszaninę do blaszki, wyrównać powierzchnię łyżką. Na wierzchu ułożyć maliny. Posypać wszystko równomiernie kruszonką.
Piec przez 45 minut, albo do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy, a wierzch ciasta będzie złoty.

Smacznego!
J.

4 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)