wtorek, 6 września 2011

Drożdżówki z aronią


Kiedy wybiorę się na targ trudno mnie stamtąd wyciągnąć - gdy widzę świeże owoce i warzywa mam ochotę kupić wszystko, co kończy się tym, że najpierw dźwigam tony zakupów, a potem połowa rzeczy leży i zaczyna się psuć, a ja już nie mam pomysłów, co z nich zrobić. Tak było i tym razem - znalazłam na straganie ładną aronię i kupiłam pół kg, bo przecież "coś się wymyśli". A okazało się ciężko, bo sama w sobie nie jest smaczna, a internet proponował mi co najwyżej sok/konfiturę. W końcu znalazłam przepis na pyszne ciasto drożdżowe i już wiedziałam - aronia wyląduje w środku. I tak powstały grzebienie. Smakowały prawie jak jagodzianki, a jednak nieco inaczej. Mniam! Ugościłam nimi babcię i bardzo jej smakowały, a to duża pochwała, bo kto jak kto, ale babcia to zna się na pieczeniu.

Drożdżówki z aronią
porcja na 12-14 drożdżówek
ciasto od Dorotki, zawijane jak u Iwonki, a farsz mój :)

Składniki:
ciasto:
  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 4-5 łyżek syropu z aronii (opcjonalnie)
  • 25g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
  • szczypta soli
  • 30g cukru
  • 500g mąki pszennej
nadzienie:

  • 300g aronii
  • 100g cukru
  • 150ml wody
lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
Aronię zasypać cukrem i zalać wodą, gotować około pół godziny na wolnym ogniu, aż zacznie się nieco rozpadać i puści dużo soku. Masło roztopić, dodać mleko i sok powstały przy gotowaniu aronii (4-5 łyżek, resztę można wypić), podgrzać do letniej temperatury. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić - ciasto w przekroju powinno być gładkie. Rozwałkować, pociąć na spore prostokąty. Na każdy nakładać około 2 łyżki aronii. Zawijać w taki oto sposób:
Uformowane drożdżówki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować (cukier puder rozprowadzić w gorącej wodzie i powstałą masą posmarować wierzch drożdżówek).
Smacznego!
P.

6 komentarzy:

  1. Pychotka;) drozdżowe dobre na wszystko a już w takim wydaniu z aronią to brak słów;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam aronii, ale w drożdżowe uwielbiam, więc na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, zdałam sobie sprawę, że jeszcze nie próbowałam aronii... Mimo tego sądzę, że zasmakowałaby mi, a już na pewno w takiej drożdżówce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę! Drożdżówek z aronią jeszcze nie robiłam! Świetna propozycja!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe drożdżówki są najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, domowe... a aronia to samo zdrowie i moc flawonoidów.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)