Kiedy wybiorę się na targ trudno mnie stamtąd wyciągnąć - gdy widzę świeże owoce i warzywa mam ochotę kupić wszystko, co kończy się tym, że najpierw dźwigam tony zakupów, a potem połowa rzeczy leży i zaczyna się psuć, a ja już nie mam pomysłów, co z nich zrobić. Tak było i tym razem - znalazłam na straganie ładną aronię i kupiłam pół kg, bo przecież "coś się wymyśli". A okazało się ciężko, bo sama w sobie nie jest smaczna, a internet proponował mi co najwyżej sok/konfiturę. W końcu znalazłam przepis na pyszne ciasto drożdżowe i już wiedziałam - aronia wyląduje w środku. I tak powstały grzebienie. Smakowały prawie jak jagodzianki, a jednak nieco inaczej. Mniam! Ugościłam nimi babcię i bardzo jej smakowały, a to duża pochwała, bo kto jak kto, ale babcia to zna się na pieczeniu.
Drożdżówki z aronią
Składniki:
ciasto:
ciasto:
- 75g masła
- 250 ml mleka
- 4-5 łyżek syropu z aronii (opcjonalnie)
- 25g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
- szczypta soli
- 30g cukru
- 500g mąki pszennej
nadzienie:
Uformowane drożdżówki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować (cukier puder rozprowadzić w gorącej wodzie i powstałą masą posmarować wierzch drożdżówek).
- 300g aronii
- 100g cukru
- 150ml wody
- pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Uformowane drożdżówki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować (cukier puder rozprowadzić w gorącej wodzie i powstałą masą posmarować wierzch drożdżówek).
Smacznego!
P.
Pychotka;) drozdżowe dobre na wszystko a już w takim wydaniu z aronią to brak słów;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam aronii, ale w drożdżowe uwielbiam, więc na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, zdałam sobie sprawę, że jeszcze nie próbowałam aronii... Mimo tego sądzę, że zasmakowałaby mi, a już na pewno w takiej drożdżówce. ;)
OdpowiedzUsuńO proszę! Drożdżówek z aronią jeszcze nie robiłam! Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
domowe drożdżówki są najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńPyszne, domowe... a aronia to samo zdrowie i moc flawonoidów.
OdpowiedzUsuń