środa, 21 września 2011

Malinowy sernik



Kolejne malinowe ciasto na naszym blogu: pyszny, owocowy i delikatnie kremowy sernik. Ma zaskakujący, jak na serniki, różowy kolor, co dodaje mu wiele uroku. Jest tak smaczny, że z pewnością upiekę go jeszcze nie raz. :) 




Malinowy sernik
porcja na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
na spód:

  • 200 g ciasteczek digestive (lub ciasteczek bezglutenowych)
  • 70 g masła, roztopionego
na masę serową:
  • 750g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g malin, zmiksowanych
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę wysmarować masłem. Od zewnątrz owinąć folią aluminiową. Ciastka zmiksować, wymieszać z masłem. Wysypać je na spód tortownicy, docisnąć. Całość wstawić do lodówki na około 20 minut.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem na gładką masę, na końcu dodając jajka. Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec przez 55-60 minut, sernik powinien być ścięty na wierzchu. (Piekłam przez pierwsze 45 minut przykryty folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł od góry.) Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)