Kolejne malinowe ciasto na naszym blogu: pyszny, owocowy i delikatnie kremowy sernik. Ma zaskakujący, jak na serniki, różowy kolor, co dodaje mu wiele uroku. Jest tak smaczny, że z pewnością upiekę go jeszcze nie raz. :)
Malinowy sernik
porcja na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
na spód:
- 200 g ciasteczek digestive (lub ciasteczek bezglutenowych)
- 70 g masła, roztopionego
na masę serową:
- 750g twarogu śmietankowego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g malin, zmiksowanych
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem na gładką masę, na końcu dodając jajka. Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec przez 55-60 minut, sernik powinien być ścięty na wierzchu. (Piekłam przez pierwsze 45 minut przykryty folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł od góry.) Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
J.
cudny to róż!
OdpowiedzUsuń