wtorek, 20 września 2011

Serowe suflety z malinami




Moje pierwsze suflety. Okazało się, że nie taki diabeł straszny. Jednak zdecydowanie zrozumiałam, co ludzie kochają w tym przysmaku - jest lekki, puszysty, po prostu wyjątkowy! W mojej wersji oczywiście z żółtymi malinami. ;)


Serowe suflety z malinami
przepis pochodzi z Lepszego Smaku 
na 5 porcji


Składniki:

  • 250 g chudego twarożku (dałam ser trzykrotnie mielony)
  • 1-2 szklanki malin
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
  • 1-2 łyżeczki drobnego cukru do wysypania foremek w środku

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać razem z twarożkiem, 2 łyżkami cukru, skórką cytrynową, mąką pszenną i ziemniaczaną. Do białek dodać szczyptę soli i pozostałą 1 łyżkę cukru, ubić na sztywno. Ubitą pianę z białek dodać do masy, delikatnie wymieszać.
5 małych kokilek posmarować lekko masłem, wysypać cukrem. Do każdej nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po 4-6 malinek. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła owoce.
Kokilki wstawić do dużego żaroodpornego naczynia-wanienki, wlać do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek.
Zapiekać suflety w kąpieli wodnej przez ok. 20-23 min. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia! Podawać zaraz po upieczeniu, udekorowane świeżymi malinami.


Smacznego!
J.

6 komentarzy:

  1. Mniam, piszę się na taki suflecik. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doskonale. Jakoś boję się sufletów, ale po zobaczeniu tego, chyba w końcu się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudeńka;)Bardzo lubię serowe wypieki,więc na pewno zrobię w wolnej chwili!,pysznie;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękne! Idealnie wyrosły - rozmarzam się wyobrażając sobie jak smakują!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło mi, że na "sufletową premierę" wybrałaś wyszukany przeze mnie przepis.
    Twoje suflety wyglądają wspaniale! Gratulacje! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi, że na "sufletową premierę" wybrałaś wyszukany przeze mnie przepis.
    Twoje suflety wyglądają wspaniale! Gratulacje! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)