Już sama nie wiem, które muffiny lubię najbardziej. Przedstawiam Wam bowiem kolejny pyszny przepis. Smakowały one nawet tym, którzy nie lubią śliwek (w tym mnie ;)). Lekkie, puszyste i co najważniejsze - mocno owocowe! :)
Muffiny ze śliwkami
przepis pochodzi z Kuchni Prezydentowej
porcja na 12 normalnych muffinów
Składniki:
przepis pochodzi z Kuchni Prezydentowej
porcja na 12 normalnych muffinów
Składniki:
- 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na ćwiartki (lub ósemki)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 cukry waniliowe (16g)
- 2 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 250 g maślanki
Piekarnik nagrzać do 160°. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki suche: mąkę, proszek i cukry, wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać mokre składniki: maślankę, olej i jajka. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać (aż składniki się lekko połączą). Dodać kawałki śliwek, wymieszać krótko. Wypełniać papilotki prawie do pełna. Piec 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, a następnie studzić na kratce.
Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, a następnie studzić na kratce.
Smacznego!
J.
J.
muffinki są takie urocze ;]
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
porywam i zjadam:)
OdpowiedzUsuńMmm, nigdy nie jadłam takich ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie Ci wyrosły! I ta strużka soku wypływająca ze środka bardzo mi działa na kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńApetyczne są:)
OdpowiedzUsuńŚliczne te muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam wszystkim, tak grupowo, muffinki na prawdę były pyszne, więc jeszcze raz Wam je polecam. A Wasze miłe słowa motywują do dalszych wypieków! :*
OdpowiedzUsuńmuffinki ze śliwkami super:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdził kolejny raz, ja robię te muffiny na potęgę, póki śliwki są! :))
OdpowiedzUsuńSmakują rewelacyjnie, prawda? :)