poniedziałek, 19 września 2011

Muffiny ze śliwkami


Już sama nie wiem, które muffiny lubię najbardziej. Przedstawiam Wam bowiem kolejny pyszny przepis. Smakowały one nawet tym, którzy nie lubią śliwek (w tym mnie ;)). Lekkie, puszyste i co najważniejsze - mocno owocowe! :) 

Muffiny ze śliwkami
przepis pochodzi z Kuchni Prezydentowej
porcja na 12 normalnych muffinów


Składniki:
  • 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na ćwiartki (lub ósemki)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 cukry waniliowe (16g)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g maślanki
Piekarnik nagrzać do 160°. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki suche: mąkę, proszek i cukry, wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać mokre składniki: maślankę, olej i jajka. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać (aż składniki się lekko połączą). Dodać kawałki śliwek, wymieszać krótko. Wypełniać papilotki prawie do pełna. Piec 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, a następnie studzić na kratce.
 
Smacznego!
J.


9 komentarzy:

  1. muffinki są takie urocze ;]
    bardzo je lubię.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, nigdy nie jadłam takich ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie Ci wyrosły! I ta strużka soku wypływająca ze środka bardzo mi działa na kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam wszystkim, tak grupowo, muffinki na prawdę były pyszne, więc jeszcze raz Wam je polecam. A Wasze miłe słowa motywują do dalszych wypieków! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. muffinki ze śliwkami super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził kolejny raz, ja robię te muffiny na potęgę, póki śliwki są! :))
    Smakują rewelacyjnie, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)