Tiramisu malinowe
przepis wzorowany na Cukierniczych Kreacjach
przepis wzorowany na Cukierniczych Kreacjach
Składniki:
- filiżanka mocnej czarnej kawy
- 100 ml rumu
- 2 jaja, oddzielnie białka i żółtka
- 3 łyżki miałkiego cukru
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- biszkopty (u mnie około 20-25 dużych okrągłych)
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 300 g malin
Kawę ostudzić, wlać alkohol i lekko dosłodzić. Żółtka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać na jednolitą masę. Ubić śmietanę i wmieszać ją metalową łyżką. Białka ubić na półsztywno. 100g malin odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmiksowane maliny delikatnie mieszając. Połączyć obie masy z podzielonym białkiem.
Biszkopty zanurzać w kawie z likierem i układać na dnie głębokiego naczynia. Posmarować połową białego kremu. Ponownie postąpić z kolejną partią biszkoptów, smarując je kremem malinowym. Położyć trzecią warstwę namaczanych biszkoptów i pokryć resztą białego kremu. Wygładzić powierzchnię i posypać obficie kakao. Wierzch ozdobić malinami Schłodzić w lodówce minimum dwie godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatami.
Biszkopty zanurzać w kawie z likierem i układać na dnie głębokiego naczynia. Posmarować połową białego kremu. Ponownie postąpić z kolejną partią biszkoptów, smarując je kremem malinowym. Położyć trzecią warstwę namaczanych biszkoptów i pokryć resztą białego kremu. Wygładzić powierzchnię i posypać obficie kakao. Wierzch ozdobić malinami Schłodzić w lodówce minimum dwie godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatami.
Smacznego!
P.
tiramisu jest pyszne, a co dopiero z malinami:)nie daruję go sobie;)
OdpowiedzUsuń