czwartek, 8 września 2011

Tiramisu malinowe

Sto lat, sto lat! Moja przyjaciółka ma dziś urodziny. A że lubię robić najbliższym słodkie prezenty, to i ona dostała. Pyszne tiramisu w wersji letniej - bo nie o smaku amaretto, za to mocno malinowe. Bo właśnie o maliny poprosiła, gdy spytałam, na jaki wypiek ma ochotę. Deser wyszedł wyśmienity... tak, że we dwie zjadłyśmy go w ciągu doby... Niby prosty, ale kosztował mnie sporo nerwów i dodatkową wyprawę na zakupy, bo śmietanka za nic nie chciała mi się ubić. Ale liczy się dobry efekt. No to jeszcze raz - wszystkiego najlepszego. I smacznego :)


Tiramisu malinowe
przepis wzorowany na Cukierniczych Kreacjach

Składniki:
  • filiżanka mocnej czarnej kawy
  • 100 ml rumu
  • 2 jaja, oddzielnie białka i żółtka
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • biszkopty (u mnie około 20-25 dużych okrągłych)
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 300 g malin
Kawę ostudzić, wlać alkohol i lekko dosłodzić. Żółtka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać na jednolitą masę. Ubić śmietanę i wmieszać ją metalową łyżką. Białka ubić na półsztywno. 100g malin odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmiksowane maliny delikatnie mieszając. Połączyć obie masy z podzielonym białkiem.
Biszkopty zanurzać w kawie z likierem i układać na dnie głębokiego naczynia. Posmarować połową białego kremu. Ponownie postąpić z kolejną partią biszkoptów, smarując je kremem malinowym. Położyć trzecią warstwę namaczanych biszkoptów i pokryć resztą białego kremu. Wygładzić powierzchnię i posypać obficie kakao. Wierzch ozdobić malinami Schłodzić w lodówce minimum dwie godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatami.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. tiramisu jest pyszne, a co dopiero z malinami:)nie daruję go sobie;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)