Chyba widać na naszym blogu zamiłowanie do płatków owsianych. W tym wydaniu połączyłam je z bananami i powstały pyszne, mięciutkie ciasteczka. Idealne jest tu określenie 'chewy cookies', dla którego nie mogę znaleźć polskiego odpowiednika ;p.
Bananowe ciasteczka owsiane
Przepis z tej strony
porcja na około 30 sporych ciastek
Składniki:
- 1 szklanka cukru (wychodzą mało słodkie, więc jeśli ktoś woli słodsze polecam dodać kilka łyżek więcej)
- 1 szklanka masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 5 małych dojrzałych bananów zmiksowanych na puree
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie pół na pół górskie i błyskawiczne)
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych
Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, dokładnie mieszając mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przekładać łyżką na blaszkę formułując dowolny kształt ciastek. Piec 10-12 minut. Ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, jednak po wystudzeniu na kratce są idealne - miękkie, lekko ciągnące.
Smacznego!
P.
urocze! Mam wyjatkowy sentyment do tego typu ciastek :). chetnie zawsze takie kupuje na bazarku gdy mam lenia, ale po co gdy podalyscie mi teraz taki fajny przepis :)?
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka:) z dodatkiem bananow jeszcze nie robilam ale skoro piszesz ze sa 'chewy' to koniecznie zrobie bo od dawna takich szukam!:)
OdpowiedzUsuń