Kocham płatki owsiane i dlatego bardzo lubię te ciasteczka. Jednak nie są one stworzone dla każdego, z doświadczenia wiem, że mężczyźni nie są ich miłośnikami. Są bowiem suche i nie mają wyraźnego smaku. Mnie natomiast urzekła ich prostota - brak w nich zwyczajnej mąki i cukru, jest natomiast wiele płatków owsianych i żurawiny, która nadaje kwaskowaty smak. Polecam każdemu, kto lubi zdrowe, proste przekąski. :)
Mocno owsiane ciastka z żurawiną
autorem przepisu jest Nick Nairn
porcja na około 25 - 30 ciastek
Składniki:
- 225 g średnio zmielonych płatków owsianych (raz dostałam gotowe, innym razem posiekałam w malakserze) + trochę potrzebnych podczas wałkowania
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 25 g suszonej żurawiny, drobno posiekanej
- 1 łyżka masła
- 150 ml wody
Do naczynia wsypać i wymieszać ze sobą zmielone płatki, sodę i sól. Dodać żurawinę, wymieszać.
W garnuszku podgrzać 150 ml wody i masło, aż tłuszcz się rozpuści.
Wodę z masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę, zmiękną, a ciasto zgęstnieje.
Blat wysypać zmielonymi płatkami. Masę rozwałkować na grubość 5 mm, podsypując również płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie (praktycznie nie rosną).
Piec przez około 20 minut, odwracając ostrożnie ciasteczka co 5 minut (jeśli się jest bardziej leniwym można to zrobić raz, po 10 minutach ;)). Ciasteczka powinny być złote i chrupiące, wtedy wyjąć je z piekarnika. Studzić na kratce. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni.
Smacznego!
J.
Idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńale fajny przepis
OdpowiedzUsuńw sam raz do mleka. dużo błonnika mają więc zdrowe:)
OdpowiedzUsuńWidziałam te ciasteczka na blogu Moje Wypieki. Jeszcze nie miałam okazji ich roić, ale na pewno mi zasmakują- lubię płatki owsiane same w sobie. Mój tata natomiast ich nie znosi :)
OdpowiedzUsuńWitam;0
OdpowiedzUsuńA można po prostu z mieszanki robić kuleczki i spłaszczać? tak było by łatwiej i szybciej;-)
Pozdrawiam Kama;-)