wtorek, 25 października 2011

Spritzgebäck - niemieckie kruche ciasteczka




Odkąd kupiłam maszynkę do ciastek, jestem nią strasznie zauroczona. Można bowiem zrobić wiele pysznych ciastek w bardzo krótkim czasie. Te są zdecydowanie uzależniające - jak się je zacznie jeść aż nie da się przestać. Przez to znikają w tempie błyskawicznym, ale to chyba ich zaleta. ;) Kruche, nie za słodkie, z czekoladową nutą - to taki skrócony opis ich pyszności!




Spritzgebäck - niemieckie kruche ciasteczka świąteczne
przepis z tej strony, znaleziony u Dorotki
na około 80 ciasteczek
Składniki:
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 25 g gorzkiej czekolady, bardzo drobno posiekana (malakserem)
  • 25 g mlecznej czekolady, bardzo drobno posiekana (malakserem)
  • 270 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 180°C, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier puder przesiać. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mleko, zmiksować. Suche składniki (mąka, cukier, sól) wymieszać ze sobą, po czym stopniowo dodawać do pozostałych składników, ciągle miksując.
Do masy wsypać zmiksowaną czekoladę, wymieszać. 
Ciasto umieścić w maszynce do ciastek (można też wyciskać rękawem cukierniczym), * masę przed umieszczeniem w maszynce można krótko schłodzić. Wyciskać ciastka na blachę, w niedużych odstępach. Nieużywaną część ciasta trzymać w lodówce, aby tam czekała na swoją kolej. Piec przez około 15 minut. Studzić na kratce.


Smacznego!
J. 

2 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale. Z chęcią bym takie schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym samym jesteś pierwszą osoba u której widziałam świętego mikołaka w tym roku :) A ciacha wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)