Niedawno zapragnęłam świeżego, a zarazem zdrowego pieczywa. Padło na pyszny razowy chlebek. Jest bardzo sycący, idealny do śniadaniowych kanapek. A poza tym robi się go naprawdę łatwo i nie ma szansy nie wyjść. Ale o dziwo, wcale nie smakuje dobrze prosto z pieca, a dopiero następnego dnia!
Chleb razowy ze słonecznikiem
porcja na jedną sporą keksówkę
porcja na jedną sporą keksówkę
Składniki:
- 1 kg mąki razowej
- 50 g drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 1 litr ciepłej wody
- 1 szklanka otrębów żytnich
- 6 łyżek siemienia
- 6 łyżek ziaren słonecznika
W szklance wody rozpuścić drożdże, dodając kilka łyżek mąki. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać słonecznik, siemię, otręby (kilka łyżek zostawić do wysypania blaszki), sól. Dodać zaczyn. Zalać
ciepłą wodą i wyrobić ciasto, będzie dość luźne. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (nie należy się przejmować, że ciasto wyrasta tylko troszeczkę). Piec około godziny w temperaturze 200ºC. Wystudzić, zawinąć w ściereczkę i zostawić na noc.
Smacznego!
P.
Smacznego!
P.
Świetny chlebek. Domowy najlepszy, bo z poczuciem satysfakcji :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek!!!
OdpowiedzUsuń