Zużywania dyni ciąg dalszy. Oprócz pomarańcozwego warzywa w domu znalazła się także puszka mleka kokosowego, postanowiłam więc zaszaleć z połączeniem obu smaków. No i znalazłam ten oto przepis. Przyznam szczerze, że po rozkrojeniu miałam mieszane uczucia, bo zdawało mi się, że to jeden wielki zakalec. Ale smakowało tak fajnie, że to chyba jednak właśnie tak miało wyglądać! Dynia i kokos nadały wypiekowi bardzo wiglotną konsystencję i idealnie wyśrodkowany słodki smak.
- 1 i 3/4 szklanki mąk
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanki przecieru z dyni
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Przygotować przecier z dyni: dynię pokroić w kostkę i podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170°C, by zmiękła. Następnie zmiksować blenderem na niemal gładką masę.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać przecier z dyni, olej, mleko kokosowe i całość wymieszać. Na końcu wmieszać w ciasto wiórki kokosowe. Foremkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 60 - 70 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
P.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać przecier z dyni, olej, mleko kokosowe i całość wymieszać. Na końcu wmieszać w ciasto wiórki kokosowe. Foremkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 60 - 70 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
P.
Apetyczne ciacho:) U mnie też dziś dyniowe, ale z puree:)
OdpowiedzUsuńta wilgotna konsystencja jest zachwycająca najmocniej.
OdpowiedzUsuń