Kolejne zapowiadane muffiny. Są dosyć nietypowe i troszkę nie byłam do nich przekonana, zanim ich nie upiekłam. Wyszły pyszne, lekko tropikalne, a jednocześnie bardzo letnie. Ananas nadaje im wyjątkowy charakter. Pychota!
Muffiny z ananasem
porcja na 14 sztuk
przepis pochodzi z Moich Wypieków
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 100 ml maślanki
- 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
- pół szklanki oleju
- pół szklanki płatków owsianych (górskich)
- 1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
- 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
Dodatkowo na posypanie:
- cukier demerara
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać cukrem demerara.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać cukrem demerara.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.
Smacznego!
J.
a właśnie przymierzam się do ananasowego ciasta. Skoro tropikalnie wyszlo, to w sam raz na rozweselenie obecnej kapryśnej pogody :)
OdpowiedzUsuńSłoneczne muffiny. Z ananasem nigdy nie jadłam, muszą być pycha :D
OdpowiedzUsuńale bym sobie pojadla takie pyszne babeczki:)
OdpowiedzUsuń