wtorek, 11 października 2011

Muffiny z ananasem


Kolejne zapowiadane muffiny. Są dosyć nietypowe i troszkę nie byłam do nich przekonana, zanim ich nie upiekłam. Wyszły pyszne, lekko tropikalne, a jednocześnie bardzo letnie. Ananas nadaje im wyjątkowy charakter. Pychota!

Muffiny z ananasem
porcja na 14 sztuk
przepis pochodzi z Moich Wypieków

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 100 ml maślanki
  • 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
  • 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
Dodatkowo na posypanie:
  • cukier demerara
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać cukrem demerara.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.

Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. a właśnie przymierzam się do ananasowego ciasta. Skoro tropikalnie wyszlo, to w sam raz na rozweselenie obecnej kapryśnej pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoneczne muffiny. Z ananasem nigdy nie jadłam, muszą być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym sobie pojadla takie pyszne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)