Sama nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie zagościła tu moja ulubiona tarta. Sprawdzona, robiona od lat i zawsze tak samo pyszna: szpinakowa. Najwyższy czas ją zaprezentować - jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania.
Tarta szpinakowa
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100g masła
- żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
Smacznego!
- 300g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g twarogu
- 100 g sera żółtego
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 4-5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka estragonu
- 2-3 łyżki oliwy
W
dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać kawałeczki masła zagnieść szybko do
czasu, aż utworzą się grudki. Dodać żółtko i wodę i szybko zagieść kulę ciasta. Przykryć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez 1 h.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Na blacie obsypanym mąką, rozwałkować ciasto na cienki okrąg (mi wyszły 2) i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Podpiekać około 15 minut (najlepiej pokryć tartę papierem do pieczenia i obciążyć fasolą).
Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, oba warzywa podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i razem dusić na wolnym ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do masy twarożek. Ser żółty zetrzeć i połowę wmieszać do szpinaku. Jajka roztrzepać, dodać śmietankę i przyprawy, dobrze wymieszać i przelać do szpinaku. Na podpieczoną tartę wyłożyć masę szpinakową, posypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Podawać od razu.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Na blacie obsypanym mąką, rozwałkować ciasto na cienki okrąg (mi wyszły 2) i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Podpiekać około 15 minut (najlepiej pokryć tartę papierem do pieczenia i obciążyć fasolą).
Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, oba warzywa podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i razem dusić na wolnym ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do masy twarożek. Ser żółty zetrzeć i połowę wmieszać do szpinaku. Jajka roztrzepać, dodać śmietankę i przyprawy, dobrze wymieszać i przelać do szpinaku. Na podpieczoną tartę wyłożyć masę szpinakową, posypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Podawać od razu.
P.
Uwielbiamy tarty szpinakowe, jednak nie jestesmy fanami mrozonego szpinaku - mam wrazenie, ze brakuje w nim smaku szpinaku...i niestety kojarzy mi sie z paniami w przedszkolu, ktore wmuszaja dzieciom szpinak bo zdrowy :) ale swiezy to dopiero smakuje!!
OdpowiedzUsuń