poniedziałek, 10 października 2011

Tarta szpinakowa



Sama nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie zagościła tu moja ulubiona tarta. Sprawdzona, robiona od lat i zawsze tak samo pyszna: szpinakowa. Najwyższy czas ją zaprezentować - jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania.

Tarta szpinakowa
Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100g masła 
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g twarogu
  • 100 g sera żółtego
  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • 4-5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • 2-3 łyżki oliwy

W dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać kawałeczki masła zagnieść  szybko do czasu, aż utworzą się grudki. Dodać żółtko i wodę i szybko zagieść kulę ciasta. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Na blacie obsypanym mąką, rozwałkować ciasto na cienki okrąg (mi wyszły 2) i wyłożyć nim wysmarowaną masłem  formę do tarty, nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Podpiekać około 15 minut (najlepiej pokryć tartę papierem do pieczenia i obciążyć fasolą).
Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, oba warzywa podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i razem dusić na wolnym ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do masy twarożek. Ser żółty zetrzeć i połowę wmieszać do szpinaku. Jajka roztrzepać, dodać śmietankę i przyprawy, dobrze wymieszać i przelać do szpinaku. Na podpieczoną tartę wyłożyć  masę szpinakową, posypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Podawać od razu.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy tarty szpinakowe, jednak nie jestesmy fanami mrozonego szpinaku - mam wrazenie, ze brakuje w nim smaku szpinaku...i niestety kojarzy mi sie z paniami w przedszkolu, ktore wmuszaja dzieciom szpinak bo zdrowy :) ale swiezy to dopiero smakuje!!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)