Sezon gruszkowy nadal trwa, a u nas tych owoców jakoś tak mało. Zdecydowałam się więc coś z nimi upiec. Wyszło pyszne, pachnące ciasto pełnoziarniste. Gruszki są w nim mięciutkie i ich smak wspaniale komponuje się ze smakiem spodu i kruszonki. A zapach cynamonu i owoców, który roztacza się wokół tej słodkości jest po prostu zniewalający. Pychota!
Pełnoziarniste ciasto z gruszkami
porcja na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 120 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 900 g dojrzałych gruszek
- 1-2 łyżeczki cynamonu (w zależności jak kto lubi)
- łyżka cukru waniliowego
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu jogurt. Szybko wymieszać składniki (ciasto będzie przypominać kruszonkę) i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylepić 2/3 ciasta dno i ścianki tortownicy wysmarowanej masłem. Ponakłuwać spód widelcem i podpiekać ciasto w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
Gruszki pokroić w średnią kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawić na około 30 minut, aby owoce puściły sok. Po tym czasie odlać sok, który zbierze się na dni miski. Wysypać owoce na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto wyspać na owoce. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Wyjąć, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
Fantastycznie wygląda ta kruszonka, chyba bym się nie powstrzymała od pobierania :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka z gruszkami ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!