piątek, 21 października 2011

Jabłecznik półfrancuski



Jabłeczników jesienią nigdy zbyt wiele... Wspaniale według mnie komponują się z tą porą roku! Ciasto półfrancuskie kojarzy mi się jednak z latem, więc połączenie tych dwóch składników daje miły, poprawiający humor wypiek. Nadzienie jest bardzo delikatnie i zdecydowanie pyszne!





Jabłecznik półfrancuski
porcja na blaszkę 20x25 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • białko do posmarowania ciasta
na nadzienie:
  • 4 duże kwaskowate jabłka, obrane i pokrojone w półplasterki
  • 3 łyżki wody
  • pół szklanki cukru pudru (mniej, jeśli jabłka są słodkie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka - ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Pokrojone jabłka umieścić w garnku, dolać wodę i dusić przykryte przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować - 3/4 tak, by wyłożyć nim spód formy, 1/4 pokroić na 10 pasków. Spód ciasta nakłóć widelcem. Wyłożyć nadzienie i przykryć paskami ciasta, tworząc kratkę. Paski posmarować białkiem. Piec przez 30 minut. 


Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym kawałeczek do popołudiowej kawki...pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. oby jak najwięcej takich poprawiających nastrój wypieków..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się - jabłkowych wypieków nigdy nie mam dość ;) świetna propozycja do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę jesieni i trochę lata w jednym kawałku ciasta - smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)