Znana Linzer Torte. Są na nią setki przepisów, ten zdecydowanie jest wspaniały. Pyszna, pachnąca tarta, z domowej roboty dżemem malinowym (właśnie dlatego jest on żółty a nie różowo-czerwony ;)). Wielką zaletą tego ciasta jest jego szybkie wykonanie, o smaku, który zachwyci każdego, kolejny raz nie wspominając.
- 130 g mąki pszennej
- 50 g bułki tartej
- 85 g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
- 110 g masła, o temp. pokojowej
- 50 g cukru (dałam trochę mniej)
- 1 małe jajko
- skórka otarta z połowy cytryny
na nadzienie:
- 220 g dżemu malinowego, najlepiej domowego, niskosłodzonego (dałam więcej)
- 1 łyżka soku z cytryny
na wierzch:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- garść płatków migdałów do posypania
W misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, migdały i przyprawy. Odstawić. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajko i skórkę z cytryny i ucierać. Wsypać odłożoną wcześniej mieszankę z mąką, wyrobić mikserem. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:2, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. przez 1 godzinę (najlepiej ciasto kruche przygotować noc wcześniej, by dobrze się schłodziło, a rano piec).
Formę na tartę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować, przenieść do formy na dno i boki, wyrównać. Na spód wyłożyć dżem malinowy wymieszany z sokiem z cytryny (nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu). Następnie rozwałkować mniejsze schłodzone ciasto, pociąć je na paski szerokości około 1 - 1,5 cm. Paski układać na wierzchu tarty tak, by uzyskać kratkę.
Przed samym pieczeniem ciasto na wierzchu posmarować jajkiem, po brzegach obsypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie złoty, a dżem będzie delikatnie bulgotać. Wystudzić.
Smacznego!
J.
Formę na tartę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować, przenieść do formy na dno i boki, wyrównać. Na spód wyłożyć dżem malinowy wymieszany z sokiem z cytryny (nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu). Następnie rozwałkować mniejsze schłodzone ciasto, pociąć je na paski szerokości około 1 - 1,5 cm. Paski układać na wierzchu tarty tak, by uzyskać kratkę.
Przed samym pieczeniem ciasto na wierzchu posmarować jajkiem, po brzegach obsypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie złoty, a dżem będzie delikatnie bulgotać. Wystudzić.
Smacznego!
J.
wygląda wilgotnie...pysznie
OdpowiedzUsuńOj, to jest klasyczna pyszność,bravo za wybór przepisu i wykonanie:-)
OdpowiedzUsuń