poniedziałek, 3 października 2011

Linzer Torte


Znana Linzer Torte. Są na nią setki przepisów, ten zdecydowanie jest wspaniały. Pyszna, pachnąca tarta, z domowej roboty dżemem malinowym (właśnie dlatego jest on żółty a nie różowo-czerwony ;)). Wielką zaletą tego ciasta jest jego szybkie wykonanie, o smaku, który zachwyci każdego, kolejny raz nie wspominając.
Linzer Torte
przepis Flo Braker, tłumaczenia Dorotki
na formę na tartę o średnicy 20 cm

Składniki:
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g bułki tartej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
  • 110 g masła, o temp. pokojowej
  • 50 g cukru (dałam trochę mniej)
  • 1 małe jajko
  • skórka otarta z połowy cytryny
na nadzienie:
  • 220 g dżemu malinowego, najlepiej domowego, niskosłodzonego (dałam więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
na wierzch:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • garść płatków migdałów do posypania
W misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, migdały i przyprawy. Odstawić. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajko i skórkę z cytryny i ucierać. Wsypać odłożoną wcześniej mieszankę z mąką, wyrobić mikserem. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:2, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. przez 1 godzinę (najlepiej ciasto kruche przygotować noc wcześniej, by dobrze się schłodziło, a rano piec).
Formę na tartę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować, przenieść do formy na dno i boki, wyrównać. Na spód wyłożyć dżem malinowy wymieszany z sokiem z cytryny (nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu). Następnie rozwałkować mniejsze schłodzone ciasto, pociąć je na paski szerokości około 1 - 1,5 cm. Paski układać na wierzchu tarty tak, by uzyskać kratkę.
Przed samym pieczeniem ciasto na wierzchu posmarować jajkiem, po brzegach obsypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie złoty, a dżem będzie delikatnie bulgotać. Wystudzić.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Oj, to jest klasyczna pyszność,bravo za wybór przepisu i wykonanie:-)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)