To jeden z nielicznych przepisów do jakich co kilka miesięcy powracam - po prostu połączenie bananów i białej czekolady uważam za świetne zestawienie. Babeczki na bazie tych składników i jogurtu są bardzo wilgotne i mają bardzo ciekawy smak. A poza tym - to przecież muffinki, a więc przepis przyciąga także prostotą wykonania. Mniam.
Muffiny z banami i białą czekoladą
porcja na 16 sztuk
Muffiny z banami i białą czekoladą
porcja na 16 sztuk
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka jogurtu
- 1 duże jajko
- pół szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 4 drobno posiekane małe banany
- 100 g białej czekolady, posiekanej
W
jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugim wymieszać mokre: jogurt, olej,
jajko. Składniki obu naczyń połączyć. Dodać banany, czekoladę i cukier waniliowy. Niezbyt dokładnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę (prawie do pełna).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, na złoty kolor. Wyjąć i studzić na kratce.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę (prawie do pełna).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, na złoty kolor. Wyjąć i studzić na kratce.
banan i biała czekolada, pycha! zapisuje
OdpowiedzUsuń