wtorek, 4 października 2011

Muffinki z bananami i białą czekoladą


 
To jeden z nielicznych przepisów do jakich co kilka miesięcy powracam - po prostu połączenie bananów i białej czekolady uważam za świetne zestawienie. Babeczki na bazie tych składników i jogurtu są bardzo wilgotne i mają bardzo ciekawy smak. A poza tym - to przecież muffinki, a więc przepis przyciąga także prostotą wykonania. Mniam.

Muffiny z banami i białą czekoladą

porcja na 16 sztuk
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 4 drobno posiekane małe banany
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugim wymieszać mokre: jogurt, olej, jajko. Składniki obu naczyń połączyć. Dodać banany, czekoladę i cukier waniliowy. Niezbyt dokładnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę (prawie do pełna).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, na złoty kolor. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!
P.


2 komentarze:

  1. banan i biała czekolada, pycha! zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienite.. i jeszcze te różowe papilotki ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)