środa, 5 października 2011

Tarta warzywna


 Lekka i mocno warzywna tarta. Wspaniała jako dodatek do dań mięsnych, lub oddzielnie na kolacje. Jej spód jest kruchy, o wspaniałym serowym smaku. Po prostu pyszność. :)


Tarta warzywna
przepis Sarah Banbery z Tarty i tartaletki
porcja na formę o średnicy 25 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • zimna woda (u mnie 2-3 łyżki)
na farsz:
  • 140 g obranej marchwi
  • 100 g grochu cukrowego
  • 60 g pora
  • 70 g ziaren świeżej kukurydzy
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 125 g startego cheddara
  • 2 jajka + 3 żółtka
  • sól i pieprz
  • bazylia, oregano i zioła prowansalskie (po 1 czubatej łyżeczce)
Posmarować masłem forme do tart. Do malaksera przesiać mąkę i sól, dodać masło i miksować, aż składniki zaczna przypominać zacierki. Przełożyć składniki do dużej miski, dodać parmezan. Jajko wymieszać z zimną wodą. Dolewać stopniowo do mąki, zagniatając ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować koło o średnicy 8 cm większej od średnicy foremki. Ostrożnie przełożyć ciasto do formy i dokładnie wypełnić wnętrze. Wałkiem docisnać ciasto wokół krawędzi i usunąć jego nadmiar. Do środka włożyć arkusz pergaminu, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie rozgzrać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Piec taratęprzez 15 minut w rozgzranym piekarniku, następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki. Wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Przygotować warzywa - marchew pokroić w 4 cm rurki (1/4 plasterka), por na plasterki. Zblanszować warzywa we wrzącej wodzie. Odcedzić i wystudzić. W rondlu silnie podgrzać śmietanę. Do żaroodpornego naczynia wsypać ser, dodać jajka i żółtka, zalać gorącą śmietaną. Wymieszać, doprawić do smaku. Warzywa ułożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną i piec przez 30-40 minut, aż masa się zetnie. Pozostawić w formie na 10 minut i podawać. 

Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)