To chyba najlepszy smakołyk, jaki powstał z mojej wielkiej dyni. Pyszny, bardzo delikatny, aromatyczny i nieprzesłodzony sernik. Podałam go tacie na urodziny, bo wiedziałam że mu zasmakuje, choć teoretycznie woli tradycyjne potrawy. Ale ten sernik okazał się strzałem w dziesiątkę... Chętnie wziął dokładkę, a dopiero później uświadomiłam mu, jaki był sekretny składnik i teraz już nie może uciekać przed takimi oryginalnymi smakołykami, bo wie, że mogą być naprawdę pyszne :).
Sernik dyniowy
Z magazynu "Kuchnia", wrzesień 2011
(zmniejszona ilość składników, na blaszkę o średnicy 21 cm)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki przecieru z dyni
- 500g twarogu mielonego (sernikowego, z wiaderka)
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
Przygotować przecier z dyni: miąższ dyni (około 800g) zetrzeć i dusić na wolnym ogniu z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie zmiksować blenderem i wystudzić.
Przecierz z dyni dobrze wymieszać z twarogiem, dodac jajka, cukier waniliowy, cynamon, imbir, sól i cytrynę. Dobrze połączyć mieszając mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać cukier puder.
Tortownicę z zewnątrz pokryć folią aluminiową, a w środku wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do środka masę sernikową. Tortownicę umieścić w kąpieli wodnej: wstawić do większej formy, napełnionej wodą (tak by woda sięgała 2/3 wysokości tortownicy). Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z kąpieli wodnej, wystudzić, na noc wstawić do lodówki, podawać następnego dnia.
Przecierz z dyni dobrze wymieszać z twarogiem, dodac jajka, cukier waniliowy, cynamon, imbir, sól i cytrynę. Dobrze połączyć mieszając mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać cukier puder.
Tortownicę z zewnątrz pokryć folią aluminiową, a w środku wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do środka masę sernikową. Tortownicę umieścić w kąpieli wodnej: wstawić do większej formy, napełnionej wodą (tak by woda sięgała 2/3 wysokości tortownicy). Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z kąpieli wodnej, wystudzić, na noc wstawić do lodówki, podawać następnego dnia.
Smacznego!
P.
P.
Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńrobiłam, potwierdzam, że bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie musi smakować, bardzo jestem ciekawa czy dynia jet mocno wyczuwalna :)
OdpowiedzUsuńHi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon
OdpowiedzUsuńit ;) I am going to revisit yet again since I
book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.
Also visit my blog :: pearl x reviews