Sezon na szarlotki nadal trwa, choć niedługo się skończy, więc u nas kolejna pyszna odsłona tego ciasta. Pachnąca, z cytrynową nutą i znikająca z blaszki bardzo szybko. Wspaniała słodycz na jesienne, deszczowe popołudnie.
Szarlotka pełnoziarnista
na tortownicę 20 cm
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 800-900 g jabłek
- 30 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Masło roztopić w garnku, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, gałkę i cynamon, chwilę pogotować. Wrzucić jabłka i smażyć je około 10 minut, aż lekko zmiękną i przejdą smakiem przypraw. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia.
Wysypać owoce na podpieczony spód. Pozostałe ciasto wyspać na owoce. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Wyjąć i odstawić najelpiej na jakiś czas, aż ciasto zmięknie.
Smacznego!
J.
Wygląda wspaniale. Nigdy nie robiłam pełnoziarnistej szarlotki :)
OdpowiedzUsuń