wtorek, 18 października 2011

Szarlotka pełnoziarnista



Sezon na szarlotki nadal trwa, choć niedługo się skończy, więc u nas kolejna pyszna odsłona tego ciasta. Pachnąca, z cytrynową nutą i znikająca z blaszki bardzo szybko. Wspaniała słodycz na jesienne, deszczowe popołudnie. 




Szarlotka pełnoziarnista
na tortownicę 20 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
na nadzienie:
  • 800-900 g jabłek
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu jogurt. Szybko wymieszać składniki (ciasto będzie przypominać kruszonkę) i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylepić 2/3 ciasta dno i ścianki tortownicy wysmarowanej masłem. Ponakłuwać spód widelcem i podpiekać ciasto w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Masło roztopić w garnku, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, gałkę i cynamon, chwilę pogotować. Wrzucić jabłka i smażyć je około 10 minut, aż lekko zmiękną i przejdą smakiem przypraw. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia. 
Wysypać owoce na podpieczony spód. Pozostałe ciasto wyspać na owoce. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Wyjąć i odstawić najelpiej na jakiś czas, aż ciasto zmięknie.


Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale. Nigdy nie robiłam pełnoziarnistej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)