Moje pierwsze ciasto marchewkowe. Nie piekłam go wcześniej, ponieważ wszystkie przepisy, które mi się podobały były z orzechami. Nie robiłam tego również dlatego, że bardzo się bałam, iż powstanie mi w środku zakalec. Wyszło jednak wyśmienite - równomiernie upieczone, bardzo aromatyczne i pięknie pachnące. Wręcz idealne...
Ciasto marchewkowe
przepis Mary Cadogan
porcja na tortownicę o średnicy 18 cm
Składniki:
- 175 g cukru muscovado
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 3 duże jajka, lekko roztrzepane
- 140 g obranych i startych marchewek (jedna średnia)
- 100 g rodzynek
- skórka starta z jednej dużej pomarańczy
- 175 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
Na polewę:
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Drewnianą łyżką wymieszać ze sobą cukier, olej i jajka. Dodać startą marchew, rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki będą wilgotne przestać mieszać (nie mieszać zbyt długo). Ciasto powinno być miękkie i prawie płynne.
Przelać miksturę do przygotowanej tortownicy i piec 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste, gdy będzie się naciskać na jego środek, a wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie wyjąć z tortownicy i studzić do końca na kratce.
Zmiksować składniki na polewę, aż będzie lekko płynna (w razie potrzeby dodać więcej soku z pomarańczy). Polać ostudzone ciasto polewą, tworząc na nim artystyczną kratkę. Odstawić, aż polewa stężeje i podawać.
Smacznego!
J.
lubię robię i wszyscy naokoło zachwalają;)
OdpowiedzUsuńTo jeden z dwoch moich ulubionych przepisow na ciasto marchewkowe. Czesto do niego wracam i zupelnie sie nie dziwie, ze tak ci smakowalo!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdzie mi równie piękne ciasto jak na zdjęciu :D
OdpowiedzUsuń