Ostatnio minęła mi alergia na migdały, więc wszystkim z nimi się z wielką radością zajadam. Może przez to te beziki mi tak smakowały. Są lekkie, kruche i bardzo aromatyczne. Pychota!
Migdałowe beziki
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki tartych migdałów
- 2 duże białka, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Delikatnie wsypać migdały i szpatułką ostrożnie wymieszać z pianą. Łyżką nakładać kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowywać 1-2 cm odstępy. Piec przez 45 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut i studzić do końca na kratce.
Smacznego!
J.
Mogę kilka? Tak cudownie wyglądają.. i ten zapach!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Na migdały alergii na szczęście nigdy nie miałam, bo uwielbiam marcepan.
OdpowiedzUsuńPatrzę u Ciebie na te bezy i też sobie chyba nawet zaraz zrobię, takie to proste:)
OdpowiedzUsuń