Święta się zbliżają, więc razem z nimi na blogu coraz więcej przepisów na świąteczne wypieki. :) Jednym z zapachów, który kojarzy mi się ze świętami, jest zapach pomarańczy. Właśnie taki mają te muffiny. Są bardzo aromatyczne, słodkie i wspaniałe, gdy za oknem brzydka pogoda.
Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą
przepis Dorotki
na 12 muffinów
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki otrębów
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 100 ml maślanki
- 40 g roztopionego masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- 100 g posiekanej białej czekolady
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Świetne muffinki, z białą czekoladą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńale muszą być pyszniutkie
OdpowiedzUsuńone są pyszne! kiedyś robiłam te Dorotkowe muffiny i pachniały i smakowały przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne muffiny! Z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń