piątek, 25 listopada 2011

Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą


Święta się zbliżają, więc razem z nimi na blogu coraz więcej przepisów na świąteczne wypieki. :) Jednym z zapachów, który kojarzy mi się ze świętami, jest zapach pomarańczy. Właśnie taki mają te muffiny. Są bardzo aromatyczne, słodkie i wspaniałe, gdy za oknem brzydka pogoda.


Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą
przepis Dorotki
na 12 muffinów


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 100 ml maślanki
  • 40 g roztopionego masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 100 g posiekanej białej czekolady

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.


Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Świetne muffinki, z białą czekoladą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie papilotki widzę już po raz któryś, ale za każdym razem muffinki w nich mnie urzekają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. one są pyszne! kiedyś robiłam te Dorotkowe muffiny i pachniały i smakowały przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne muffiny! Z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)