Szybki, prosty i pyszny obiadowy wypiek. Taka sałatka caprese na gorąco... Polecam zwłaszcza fanom sera mozarella, takim jak ja ;).
Tarta z pomidorami i mozarellą
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego, rozmrożonego
- 2 pomidory
- 150 g mozarelli
- 100 g kremowego serka
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej
- duża szczypta pieprzu
- łyżka drobniutko posiekanej bazylii (najlepiej świeżej)
Kremowy serek zmieszać z solą, pieprzem i czosnkiem, posmarować nim ciasto. Dalej ułożyć pokrojone w plastry pomidory i mozarellę. Wierzch posypać bazylią.
Zapiekać przez około 20 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!
P.
o tak, to zdecydowanie moje smaki. Kocham ten uniwersalny wynalazek jakim jest gotowe ciasto francuskie - można wyczarowac takie właśnie cuda w parę chwil :)!
OdpowiedzUsuńteż jestem fanką francuskiego, można je przygotować na tyle sposób i to w krótkim czasie
OdpowiedzUsuńTo cos dla mnie! Uwielbiam tarty - zarowno te slodkie, jak i wytrawne - a salatke caprese moglabym jesc na okraglo :)
OdpowiedzUsuń