czwartek, 24 listopada 2011

Tarta z pomidorami i mozarellą



Szybki, prosty i pyszny obiadowy wypiek. Taka sałatka caprese na gorąco... Polecam zwłaszcza fanom sera mozarella, takim jak ja ;).


Tarta z pomidorami i mozarellą


Składniki:
  •  opakowanie gotowego ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 2 pomidory
  • 150 g mozarelli
  • 100 g kremowego serka
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta soli morskiej
  • duża szczypta pieprzu
  • łyżka drobniutko posiekanej bazylii (najlepiej świeżej)
Piekarnik rozgrzewać do 180st. Blaszkę do tarty wysmarować tłuszczem, posypać odrobiną mąki lub bułki tartej. Wypełnić dno i ścianki formy ciastem francuskim (nadmiar odciąć).
Kremowy serek zmieszać z solą, pieprzem i czosnkiem, posmarować nim ciasto. Dalej ułożyć pokrojone w plastry pomidory i mozarellę. Wierzch posypać bazylią. 
Zapiekać przez około 20 minut. Podawać na ciepło.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. o tak, to zdecydowanie moje smaki. Kocham ten uniwersalny wynalazek jakim jest gotowe ciasto francuskie - można wyczarowac takie właśnie cuda w parę chwil :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. też jestem fanką francuskiego, można je przygotować na tyle sposób i to w krótkim czasie

    OdpowiedzUsuń
  3. To cos dla mnie! Uwielbiam tarty - zarowno te slodkie, jak i wytrawne - a salatke caprese moglabym jesc na okraglo :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)