wtorek, 22 listopada 2011

Orkiszowe muffinki z jabłkami i cynamonem


Żeby nie było, że w kółko pojawiają się jabłeczniki / szarlotki, dla odaminy jabłka w wersji muffinkowej. Z duża ilością miodu i cynamonem. Słodziutkie i aromatyczne, z soczystymi kawałeczkami owoców. W sam raz na popołudniową przekąskę.


Orkiszowe muffinki z jabłkami i cynamonem
przepis Nigelli, znaleziony w Przepisach z serca domu


Składniki:
  •  1 duże jabłko
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 120g płynnego miodu
  • 60ml mleka
  • 125ml oleju
  • 2 jajka
Piekarnik rozgrzewać do 180st. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mokre składniki zmieszać trzepaczką w drugiej misce. Następnie połączyć wszystkie składniki, niezbyt dokładnie. Na koniec dodać jabłka i wymieszać.
Ciasto nałożyć do papilotek do ¾ wysokości. Piec 20 min. Studzić na kratce.



Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Dla mnie jableczniki i szarlotki moga sie pojawiac na okraglo - to przeciez najlepszy sezon na jablka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale obłędnie muszą pachnieć:) Cudne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne. uwielbiam muffinki w każdej postaci :D ja w czwartek robię czekoladowo-bananowe z mąki orkiszowej :D smacznie i zdrowo :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie rozpoczęłam dietę eliminacyjną ze względu na alergię, ale takie muffinki mogę zrobić, co bardzo mnie cieszy! :D wykorzystam Wasz przepis w weekend. Pozdrawiam ciepło! ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)