Żeby nie było, że w kółko pojawiają się jabłeczniki / szarlotki, dla odaminy jabłka w wersji muffinkowej. Z duża ilością miodu i cynamonem. Słodziutkie i aromatyczne, z soczystymi kawałeczkami owoców. W sam raz na popołudniową przekąskę.
Orkiszowe muffinki z jabłkami i cynamonem
przepis Nigelli, znaleziony w Przepisach z serca domu
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 100g mąki orkiszowej
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 125g brązowego cukru
- 120g płynnego miodu
- 60ml mleka
- 125ml oleju
- 2 jajka
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mokre składniki zmieszać trzepaczką w drugiej misce. Następnie połączyć wszystkie składniki, niezbyt dokładnie. Na koniec dodać jabłka i wymieszać.
Ciasto nałożyć do papilotek do ¾ wysokości. Piec 20 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
P.
Dla mnie jableczniki i szarlotki moga sie pojawiac na okraglo - to przeciez najlepszy sezon na jablka!
OdpowiedzUsuńAle obłędnie muszą pachnieć:) Cudne muffinki:)
OdpowiedzUsuńcudowne. uwielbiam muffinki w każdej postaci :D ja w czwartek robię czekoladowo-bananowe z mąki orkiszowej :D smacznie i zdrowo :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńwłaśnie rozpoczęłam dietę eliminacyjną ze względu na alergię, ale takie muffinki mogę zrobić, co bardzo mnie cieszy! :D wykorzystam Wasz przepis w weekend. Pozdrawiam ciepło! ;)
OdpowiedzUsuń