poniedziałek, 21 listopada 2011

Owsiane makaroniki z cytrynową nutą



Zbieram się do makaroników tradycyjnych, migdałowych, tymczasem przedstawiam nieco inne - z płatkami i cytryną. Bo nie ma to jak ciacha owsiane. Banalne w przygotowaniu, leciutkie dzięki białkom, aromatyczne dzięki cytrynie. Do podgryzania np. przed telewizorem :)

Owsiane makaroniki z cytrynową nutą


Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 białka dużych jajek
Płatki rozmoczyć w mleku i dokładnie utrzeć z cukrem. Dodać sok i otartą skórkę ze sparzonej cytryny. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy płatkowej.
Kłaść małe porcje łyżeczką na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w gorącym piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok.10-15min, aż nabiorą złocistego koloru. Studzić na kratce.



Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. brzmi fajnie więc zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cytrynowy posmak w wypiekach ;) A te makaroniki wyglądają świetnie, na pewno kiedyś wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)