Zbieram się do makaroników tradycyjnych, migdałowych, tymczasem przedstawiam nieco inne - z płatkami i cytryną. Bo nie ma to jak ciacha owsiane. Banalne w przygotowaniu, leciutkie dzięki białkom, aromatyczne dzięki cytrynie. Do podgryzania np. przed telewizorem :)
Owsiane makaroniki z cytrynową nutą
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- 2 białka dużych jajek
Kłaść małe porcje łyżeczką na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w gorącym piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok.10-15min, aż nabiorą złocistego koloru. Studzić na kratce.
Smacznego!
P.
brzmi fajnie więc zapisuje do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńwygladaja slicznie:)
OdpowiedzUsuńJak owsiane to muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrynowy posmak w wypiekach ;) A te makaroniki wyglądają świetnie, na pewno kiedyś wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń