sobota, 26 listopada 2011

Piernikowe pancakes


Pyszny pomysł na śniadanie, idealnie pasujący na okres przedświąteczny. W sumie sprawdzi się wspaniale przez całą zimę. Korzenne, pachnące, bardzo puszyste - takie właśnie są te placuszki. Polecam jeść je z czekoladą, karmelizowanymi bananami lub musem jabłkowym. Pychota...


Piernikowe pancakes
na 4 porcje
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 3 małe jajka
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek miodu gryczanego
  • +kilka łyżek oleju do smażenia

Wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier, przyprawy. Dodać maślankę, jajka, olej, miód. Wszystko wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Patelnię rozgrzać z olejem. Nakładać ciasto sporą łyżką (zależy jak duże placuszki chcemy) i smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru.


Smacznego!
J.

6 komentarzy:

  1. Hahaha, ale się zgrałyśmy :D ja też zrobiłam piernikowe pancakes i nasze wpisy są nawet obok siebie na Durszlaku - dodałyśmy je niemal w tym samym momencie :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak pancakesy i nie ma jak smak piernika! :D Świetna sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świąteczne klimaty :D takich placków jeszcze nie robiłam, więc z chęcią się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. To moja ulubiona wersja pancakesów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie, często dodaję korzenne przyprawy do placuszków. Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne korzenne śniadanie, ale jeśli wpis ma brać udział w podsumowaniu Korzennego Tygodnia, zamieść proszę link/banner do akcji we wpisie, zgodnie z opisem akcji na Durszlaku i moim blogu.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)