Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas szykować się do pierniczków. Jest na nie wiele przepisów i każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj tych ciasteczek. Te są dosyć wyjątkowe - najeżone bakaliami, bardzo aromatyczne, o głębokim, wspaniałym smaku. Polecam każdemu, aby urozmaicić coroczne pierniczkowe wypieki. :)
Bakaliowe pierniczki
porcja na około 160 sztuk pierniczków (ja robiłam z połowy)
przepis Bakerlady
Składniki:
- 2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 150 g smalcu
- 3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynków
- dodatkowo: białko do posmarowania
Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.
Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. (Ja zostawiłam je w lodówce na 24 godziny.)
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem (zapomniałam o tym, więc nie były lśniące ;)).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze.
Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.
Smacznego!
J.
Uwielbiam ich zapach.. :)
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki, też muszę jakieś upiec :)
OdpowiedzUsuń