Jutro mikołajki, więc u nas specjalne mikołajkowe ciasteczka. Takie laseczki kojarzą się chyba każdemu ze świętami, choć najczęściej spotyka się je jako cukierki. Ciasteczka wychodzą śliczne, spodobają się nie tylko dzieciom, ale każdemu, kto będzie miał okazje je dostać. Ale poza wspaniałym wyglądem są też przepyszne - bardzo delikatne, kruchutkie i cudownie pachnące. Zdecydowanie polecam!
Mikołajkowe laseczki
porcja na około 30 ciasteczek
przepis z Christmas Sweets
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (325 g)
- 225 g masła, miękkiego
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru (120 g)
- 2 duże żółtka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w płynie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dodać aromaty, zmiksować. Dalej miksując, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą. Mieszać do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Połowę ciasta odłożyć. Drugą połowę zmiksować z barwnikiem, aż uzyska się ciasto o jednolitej barwie. Odstawić dwie kulki ciasta do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie wyłożyć blaszki papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Wziąć po kulce ciasta wielkości orzecha włoskiego z obu ciast. Oddzielnie rolując uformować z nich wałki długości 10-12 cm. Ułożyć oba wałeczki obok siebie tak, żeby stykały sie brzegami. Delikatnie docisnąć je do siebie i skręcić razem w spiralkę. Układać ciasteczka na blaszce zaginając ich końce w hak, tak aby przypominały one laseczki.
Piec przez 8-10 minut, aż ciasteczka będą zwarte, a ich końce zaczną brązowieć. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia na blaszce.
Smacznego!
J.
Świetny przepis. Na pewno dzis je upieke swojemu smykowi :) Troszke zmodyfikuje przepis i dam Wam znac na swoim blogu jak mi wyszlo :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Nie "bawiłam sie" jeszcze nigdy spożywczymi barwnikami, a można uzyskać naprawdę świetne efekty :)
OdpowiedzUsuńMyślałam właśnie nad tym czy można zrobić takie domowe.
OdpowiedzUsuńEkstra!