sobota, 3 grudnia 2011

Bezowe bałwanki



Święta i zima się zbliżają wielkimi krokami. U nas zatem kolejne bezowe pyszności, na które przepis znalazłam u Dorotki. Kolorowe, śliczne, a zarazem łatwiutkie w wykonaniu. Wspaniały sposób by zachwycić świątecznych gości! 




Bezowe bałwanki
Składniki:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. W celu uzyskania bałwanków wyciskać na blachę mniejsze koła i korpusy (połączone ze sobą), zostawiając pomiędzy bałwankami nieduże odstępy.
Piec od 45 - 60 minut w temperaturze 140ºC. Ostudzić.


Masa lukrowa do ozdobienia bałwanków:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Białko delikatnie roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając (np. drewnianą łyżką). Gęstość lukru regulować cukrem pudrem (nie może być zbyt rzadki, w razie konieczności należy dosypać więcej). Masę podzielić na kilka części, zabarwić wedle uznania. Przygotować woreczki (tyle, ile mamy kolorów), do każdego nałożyć przygotowaną masę. Odciąć rogi w woreczkach (powinien powstać mały otworek) i dekorować ostudzone bałwanki, robiąc nosy, oczy, guziki...


Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. Sama nigdy nie robiłam bezy, ale, nie powiem, bardzo lubię. Śliczne te bałwanki :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)