piątek, 2 grudnia 2011

Chałka z budyniem


Od dawna zbierałam się do samodzielnego zaplecenia drożdżowego warkocza. Warto było trochę poczekać, bo dzięki temu doczekałam się przepisu idealnego. Chałka byłą idealnie miękka, wypieczona, a do tego ze środka, po rozgryzieniu, wypływał pyszny budyń. Najlepsza była oczywiście lekko ciepła. Pycha!

Chałka z budyniem

Składniki:
na 2 duże warkocze, przepis od Przy kubku kawy

  • 250 ml mleka + 350 ml do przygotowania budyniu
  • * 40 g drożdży
  •  100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu - u mnie waniliowy
  • mleko z cynamonem do posmarowania ciasta

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka użyć 350 ml. Odstawić do ostudzenia.
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek na środku. W 250 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 3 czubate łyżki mąki i 3 łyżki cukru. Wlać do dołka w mące, przykryć czystą ściereczką i zostawić drożdże do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozpuścić masło, zostawić do ostygnięcia.
Gdy drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić ciasto i zostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia ciasta przykryte i w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).
Podzielić ciasto na 6 części, każdą z nich wałkujemy na wąski długi prostokąt. Na środku każdego paska układamy budyń i zaklejamy brzegi ciasta (tak by budyń był w środku). Z 3 pasków z budyniem zaplatamy chałkę (warkocz) i na końcu podwijamy zlepione końcówki pod spód. Posmarować mlekiem.  Chałki zostawić na blaszce wyłożonej papierem na ok. 30 minut. Piec w 180°C około 30 minut.

  
Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Marzę o domowej, słodkiej chałce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej z budyniem jeszcze nie jadłam. Świetnie ci wyszła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że smakowała :)
    też uważam, że jest to przepis który warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)