czwartek, 1 grudnia 2011

Beziki mokka



Według mnie najlepsze beziki, jakie jadłam w życiu. Chyba głównie dlatego, że nie smakują jak zwykłe beziki, ale bardziej jak leciutkie ciasteczka. Nie są za słodkie, ale bardzo mocno smakują czekoladą. Kawa lekko łamie smak, ale go nie zaburza, tylko dopełnia. Poza tym są wspaniale kruche, niczym idealne czekoladowe ciacha. Przepis jest autorstwa Marthy Stewart.

Beziki mokka
Składniki:
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 duże białka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakaa
  • tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. W małej miseczce wymieszać ze sobą cukier i mąkę, odstawić. Białka z solą ubyć mikserem na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodawać stopniowo po łyżce mieszaniny cukru. Ubijać, aż piana będzie sztywna (6-8 minut). Dodać kawę i kakao, zmiksować do połączenia. Szpatułką delikatnie wmieszać czekoladę. Łyżką nakładać kleksy piany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 1,5 cm odstępy. Piec aż będą kruche - około 40 minut. Ostudzić do końca na blaszkach - około 20 minut. 


Smacznego!
J.

3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)