niedziela, 11 grudnia 2011

Bułeczki czosnkowe



Ostatnio wszędzie zrobiło się bardzo świątecznie, więc ja tak trochę na przekór zaprezentuję coś nieświątecznego. Choć te bułeczki równie dobrze mogą się znaleźć na stole podczas bożonarodzeniowego śniadania lub jako dodatek do zupy czosnkowej, podczas świątecznego obiadu. Są wspaniale mięciutkie, intensywnie pachnące, posiadają wiele cech idealnego ciasta drożdżowego. Zdecydowanie upiekę je jeszcze nie raz, ponieważ urzekły nie tylko mnie, ale też całą moją rodzinę.


Bułeczki czosnkowe
porcja na 12 bułeczek
przepis z Happy Home Baking


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego
  • + 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
Na nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła
  • 8 ząbków czosnku
  • można dodać na przykład posiekaną pietruszkę, lub inną lubianą przyprawę
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki na nie rozetrzeć zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.


Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe te bułeczki, z chęcią upiekę je a następny weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne bułeczki, czosnkowe pieczywo jest cudowne, aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością smakują wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja zapraszam na świąteczny konkurs z ekstra nagrodami !

    Aby wziąśc udział w konkursie należy :
    -kliknąc "lubie to" na naszej facebookowej stronie (http://www.facebook.com/pages/Good-Alternative-nasz%C4%85-pasj%C4%85-jest-jedzenie/145865018852041)
    -ustawic w statusie "biore udział w konkursie na GOOD ALTERNATIVE - Naszą pasją jest jedzenie !
    -napisac w komentarzu na goodalternative.blogspot.com jakie danie jest najlepsze na wigilijnym stole i dlaczego.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)