sobota, 31 grudnia 2011

Irish cream


Z okazji Sylwestra proponuję pyszny likier.  Kieliszek w sam raz do ciasta, na rozgrzanie, jeszcze zanim zabawa na dobre się zacznie. Irish cream czyli alkohol na bazie whisky i skondensowanego mleka, z dodatkiem kawy. U mnie w wersji mocno karmelowej, można jednak zamiast masy krówkowej podwoić ilość mleka, będzie ciut mniej słodko, a równie pysznie. 


Wraz z Asią wznosimy za Was wszystkich toast i życzymy szampańskiej zabawy i pomyślności w nadchodzącym roku :)


Irish cream
porcja na 2 butelki

Składniki:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 kostki czekolady deserowej
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka masy krówkowej (vel kajmakowej)
  • 2 szklanki whisky
Szklankę śmietanki podgrzać. Rozpuścić w niej czekoladę i kawę. Dodać resztę śmietanki i zawartość puszek, wymieszać. Dolać whisky i ponownie zamieszać. Przelać likier do butelek, przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)