Z okazji Sylwestra proponuję pyszny likier. Kieliszek w sam raz do ciasta, na rozgrzanie, jeszcze zanim zabawa na dobre się zacznie. Irish cream czyli alkohol na bazie whisky i skondensowanego mleka, z dodatkiem kawy. U mnie w wersji mocno karmelowej, można jednak zamiast masy krówkowej podwoić ilość mleka, będzie ciut mniej słodko, a równie pysznie.
Wraz z Asią wznosimy za Was wszystkich toast i życzymy szampańskiej zabawy i pomyślności w nadchodzącym roku :)
Irish cream
porcja na 2 butelki
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 kostki czekolady deserowej
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- puszka masy krówkowej (vel kajmakowej)
- 2 szklanki whisky
Smacznego!
P.
whisky nie lubię, ale piłam likier z mleczkiem i było pyszne:)
OdpowiedzUsuńO pyszności ;) Dosiego Roku!
OdpowiedzUsuń