poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kruszonka z jabłkami




Robiąc kolejny dowód na to, jak niewiele potrzeba, by stworzyć smakołyk. Jabłecznik jeszcze bardziej błyskawiczny niż szarlotka sypana, czyli po prostu jabłka zapiekane pod kruszonką. Banalne przygotowanie, a smaku tyle, co w normalnym cieście! Ale zaznaczam - dla mnie to kruszonka z jabłkami, nigdy odwrotnie :). Proporcje można zmienić według upodobania, ale ja chrupiące skrawki ciasta po prostu uwielbiam, więc musi być ich dużo!

Kruszonka z jabłkami

Składniki:
  • 4 średnie jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mąki 
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne natłuścić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na spore kawałki (na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części). Ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym, skropić cytryna, posypać cynamonem. Mąkę wymieszać z cukrami i posiekanym masłem. Rozcierać szybko palcami, aż do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Powstałą kruszonką równomiernie posypać jabłka. Piec przez około 30-40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło!

Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. w jakiej temperaturze piec? ale mam ochotę na takie jabłuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, pachnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Dusia - w 190 stopniach, już dodałyśmy w przepisie, dzięki za uwagę :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)