Nie przepadam za zwyczajnymi, zwijanymi makowcami. Jednak wilgotne ciasta z makiem zdecydowanie lubię. Makowiec japoński, czyli połączenie ciasta z jabłkami i makowca, to jest dla mnie cudowne rozwiązanie. Jest bardzo wilgotny, więc ciężko się go kroi, o czym z góry ostrzegam. Zatem kawałeczki ciasta ułożone na półmisku nie powalają urodą. Jednak, jak się go już spróbuje, to ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Mimo, że ciasta prawie się nie słodzi, to jest idealnie słodkie. Jednocześnie jest "mokre", lekkie i po prostu pyszne. Choć kawałeczki, jak napisałam, nie trzymają się ładnie, zwarcie w całości, to nie zmieniłabym ilości składników, bo smak ciasta jest wręcz idealny.
Makowiec z jabłkami
porcja na tortownicę o średnicy 23-24 cm lub formę 17 x 25 cm
Składniki:
- 0,8 kg masy makowej z bakaliami (ja dodałam jeszcze pół szklanki mieszanki keksowej)
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej, oddzielnie)
- 100 g masła
- 5 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek mąki pszennej
- 400 g jabłek (3 duże)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki płynnego miodu
Smacznego!
orientalny makowiec brzmi fajnie:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię mokre ciasta z makiem, dlatego moim ulubionym jest seromakowiec :)
OdpowiedzUsuńTakiego z jabłkami też kiedyś próbowałam, ale było z jakiejś cukierni i miało taki sztuczny posmak. Samodzielnie robione na pewno jest dużo lepsze :)
moj makowiec japonski ma troszke inne skladniki..ale ogolnie jest podobny,,P Y C H O T A !!!!!!
OdpowiedzUsuńJa robie makowce zwijane ,zeby byly soczyste do podsmazonego maku dodaje utarte jablka .....Poemat ...
OdpowiedzUsuń